Objavljen prvi svezak prvog izdanja djela Encyclopaedia Britannica – 1768

Autor: dnevno

Encyclopaedia Britannica postala je vjerojatno najpoznatijim tiskanim enciklopedijskim djelom na cijelom svijetu, a ideja za njeno pokretanje izvorno je nastala u Škotskoj.

Na današnji dan 1768. godine objavljen je prvi sveščić prvog izdanja djela Encyclopaedia Britannica. Izašao je na tržište u Edinburghu, po cijeni od samo šest penija, odnosno osam penija za verziju tiskanu na kvalitetnijem papiru. Naredni sveščići izlazili su zatim u razmacima od tjedan dana, tako da je do 1771. godine cijela Encyclopaedia Britannica obuhvaćala čak 2,391 stranica. Urednik tog prvog izdanja bio je William Smellie, škotski prirodoznanac i tiskar, a izvorno su na ideju o izdavanju enciklopedije došli Colin Macfarquhar i Andrew Bell, obojica također Škoti. Encyclopaedia Britannica postala je tijekom sljedećih 200-tinjak godina vjerojatno najpoznatijim tiskanim enciklopedijskim djelom na cijelom svijetu. Za usporedbu, francuska enciklopedija koju su uređivali Denis Diderot i Jean le Rond d’Alembert (punog francuskog naziva Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers) počela je izlaziti 1751. godine tj. 17 godina prije djela Encyclopaedia Britannica u Škotskoj. Osamnaesto je stoljeće općenito bilo razdoblje procvata enciklopedija, kao ključnog elementa u širenju znanja važnog za prosvjetiteljstvo.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.