+ AAA -

Hedy Lamarr – glumica i izumiteljica (1914.)

Autor:

color_photograph_of_victor_mature_and_hedy_lamarr_as_samson_and_delilah

Dana 9. studenog 1914. rođena je u Beču slavna glumica Hedy Lamarr. Rođena je pod imenom Hedwiga Eva Maria Kiesler, od dobrostojećih židovskih roditelja. Počela je rano glumiti u filmovima, najprije u rodnoj Austriji, zatim u Londonu, gdje je promijenila ime u Hedy Lamarr, i naposljetku u Hollywoodu, gdje je snimila mnogo filmova. Jedna od najzapaženijih uloga bila joj je ona Dalile u filmu Samson i Dalila iz 1949. godine.

Zanimljivo je da je Hedy Lamarr bila i izumiteljica. Izum po kome je postala poznata je sustav za zaštitu komunikacije pomoću mijenjanja frekvencija. Njen je sustav koristio 88 frekvencija koje su se mijenjale po obrascu upisanom na roli za samosvirajući klavir. Ako odašiljatelj i primatelj signala posjeduju isti obrazac, mogu komunicirati zaštićeni od ometanja i prisluškivanja. Hedy Lamarr dobila je patent za svoj izum, a on je isprva bio namijenjen zaštiti radio-navođenih torpeda. Na dan njezina rođenja Nijemci, Austrijanci i Švicarci slave Dan izumitelja.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.