Filipini proglasili nezavisnost od Španjolske – 1898.

Autor: dnevno

Veliku zaslugu za protjerivanje španjolskih kolonijalnih vlasti s Filipina imao je SAD. Problem je bio u tome što su Amerikanci, nakon uspješnog protjerivanja Španjolaca, zatim osobno preuzeli vlast nad Filipinima, tako da ta država nije ostvarila potpunu samostalnost.

Dana 12. lipnja 1898. godine Filipini su proglasili nezavisnost od Španjolske, pod čijom su kolonijalnom vlasti do tada bili. Deklaraciju nezavisnosti Filipina potpisalo je 98 osoba, a sastavio ju je Ambrosio Rianzares Bautista, filipinski pravnik. Deklaracija nezavisnosti obznanjena je u gradu Kawitu (Cavite), rodnom mjestu revolucionara i prvog filipinskog predsjednika Emilia Aguinalda. Kawit se nalazi nedaleko od Manile, glavnog grada Filipina (udaljen je od središta Manile samo 20-ak kilometara). Zanimljivo je da je prvi filipinski predsjednik Emilio Aguinaldo bio dijelom i kineskog podrijetla, kao i drugi važan borac za nezavisnost Filipina – José Rizal. Veliku zaslugu za protjerivanje španjolskih kolonijalnih vlasti s Filipina imali su Amerikanci. Primjerice, američki ratni brodovi pod komodorom Georgeom Deweyem uništili su španjolsku flotu kod Filipina, a ujedno su i prevezli spomenutog Emilia Aguinalda iz egzila u Hong Kongu natrag u domovinu. Problem je bio u tome što su Amerikanci, nakon uspješnog protjerivanja španjolskih kolonijalnih vlasti, zatim osobno preuzeli vlast nad Filipinima, tako da ta država nije ostvarila potpunu samostalnost. Filipini su postali svojevrsnom američkom kolonijom, a tek su 1946. godine ostvarili punu nezavisnost od SAD-a. Tijekom perioda američke vlasti na Filipinima, vlada SAD-a imenovala je tamošnje guvernere slično kao i Španjolska u ranijem razdoblju. Među američkim guvernerima Filipina bili su mnogi poznati vojni časnici i političari, poput Williama Howarda Tafta (kasnijeg predsjednika SAD-a), generala Arthura MacArthura (oca generala Douglasa MacArthura, osobito poznatog iz Drugog svjetskog rata), Theodorea Roosevelta III (sina američkog predsjednika Theodorea Roosevelta) i Dwighta F. Davisa (američkog ministra obrane i utemeljitelja teniskog natjecanja Davis Cup).

Autor:dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.