Foto: Damir Krajac / CROPIX

Zbog učestalih kvarova prizemljeni svi transportni helikopteri: Iz helikoptera curilo ulje!

Autor: Dnevno

Svih deset transportnih helikoptera Mi-171Sh prizemljeno je zbog učestalih kvarova, doznaje Dnevnik Nove TV.

Zapovjednik ratnog zrakoplovstva Michael Križanec jučer je izdao zapovijed da se helikopteri prizemlje, a kako doznaje Dnevnik.hr, jedan od kvarova koji su prijavljivani odnosio se na pogrešno spojena crijeva za ulje, zbog čega su piloti dobivali pogrešne parametre o temperaturi ulja.

Nadalje, iz triju helikoptera curilo je ulje, a kvarove je na Lučkom popravljalo desetak ljudi iz ZTC-a, dok su to trebali napraviti Rusi jer su helikopteri bili pod garancijom.

Na upit Dnevnika Nove TV o tome kakva je ispravnost vojnih helikoptera, iz MORH-a su jučer poručili samo kako “HRZ trenutno ima na raspolaganju dovoljno ispravnih vojnih helikoptera za provedbu obuke posada i tehničkog osoblja te za provedbu planiranih zadaća, priprema za operaciju potpore miru KFOR, priprema za protupožarnu sezonu, hitno medicinsko prevoženje, intergransku potporu i druge planirane aktivnosti”.

Navode kako će se pričuvni dijelovi za helikoptere nabavljati sukladno Planu nabave, a temeljem stvarnih potreba za preventivnim i korektivnim održavanjem helikoptera tijekom godine i odobrenih financijskih sredstava za tu namjenu.

“Svi isporučeni dijelovi izrađeni su u skladu sa zrakoplovnim standardima te posjeduju potrebnu dokumentaciju”, poručuju iz MORH-a.

O prizemljenju helikoptera obaviještena je i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga. “Predsjednica je obaviještena i zatražila je žurno podrobno izvješće načelnika GSOSRH o svim okolnostima”, poručuju iz Ureda predsjednice.

Više detalja o svemu trebalo bi biti poznato na konferenciji MORH-a u 15 sati.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.