foto: sputniknews.com

Za raketiranje Zagreba Martić osuđen na 7, a Čeleketić u odsutnosti na 20 godina zatvora

Autor: Dnevno

Zagrebački Županijski sud osudio je generala Milana Čeleketića za raketiranje Zagreba i Karlovca na maksimalnih 20 godina zatvora, no on živi u Srbiji, a Beograd ga odbija izručiti. U istom je postupku osuđen i Milan Martić, samoproglašeni predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, i to za granatiranje i raketiranje Karlovca i Jastrebarskog, dok je za raketiranje Zagreba već osuđen na Haškom sudu na 35 godina zatvora. Za ratni zločin u Karlovcu dobio je sedam godina zatvora, a kazna mu je manja jer je riječ o manjem broju žrtava nego u Zagrebu, dok su obojica oslobođeni optužbe za granatiranje Jastrebarskog jer tamo nije bilo žrtava.

Podsjetimo, raketiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog bila je osveta zbog vojno-redarstvene akcije akcije Bljesak kojom je 1. svibnja 1995. oslobođena zapadna Slavonija. Raketiranja su uslijedila 2. i 3. istoga mjeseca, a u Zagreba je tada poginulo sedam civila.

Obojicu se teretilo da su naredili i organizirali raketne napade, a optužnica je podignuta 2003. godine.

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu u obrazloženju presude naglasilo je da su ovi zločini počinjeni uz potporu vojnog vrha SRJ, što je uostalom već utvrdio i Haški sud. Predsjednik sudskog vijeća Tomislav Juriša još je istaknuo kako se niti u jednom trenutku ovdje nije radilo o građanskom ratu.

Sud je u presudi citirao izjavu Milana Čeleketića koju je dao za srpske medije u veljači 1994. godine kada je najavio da će u slučaju „ustaškog napada“ znati adekvatno odgovoriti i to „tamo gdje najviše boli, dakle na gradove i trgove gdje ima najviše civila“. Također, za raketni sustav „Orkan“, kojim su gađani Zagreb i Karlovac, vještaci su utvrdili da nije namijenjen gađanju civilnih, odnosno ne-vojnih ciljeva, jer je jako razoran u gusto naseljenim mjestima.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.