Ured gradonačelnika

Vijenac u čast poginulih Međimuraca u I. svjetskom ratu: ‘To je i doba kad se vodi i dobiva konačna bitka za život u Hrvatskoj’

Autor: Dnevno.hr

U I. svjetskom ratu, dotad najgoroj ratnoj katastrofi, boreći uglavnom na istočnom bojištu, poginuo je i velik broj Međimuraca. Svojim poginulim sugrađanina, građani Čakovca već 1929. godine podižu spomenik, a povodom stote obljetnice završetka, vijenac podno njega u nedjelju je položio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Ured gradonačelnika

Dana 11. studenog 1918. godine, kapitulirala je Njemačka, a tim je činom završen I. svjetski rat. U njemu je poginulo preko 20 milijuna ljudi, te je drastično promijenjena politička karta Europe. Nestala su četiri stara carstva, a nastale su brojne nove države. Jedna od posljedica rata je i sjedinjenje Međimurja s maticom zemljom. Od onda pa do danas, izuzev razdoblje mađarske fašističke okupacije 1941.- 1945. godine, naš kraj sastavni je dio Hrvatske.

Studeni 1918. godine doba je velikog terora Mađara  po međimurskim mjestima. Naime, oni krvavo guše spontane izraze nezadovoljstva uzrokovane neimaštinom i velikim brojem poginulih. Prema podacima, streljano ili vješano je preko stotinu Međimuraca, a ovi događaji bili su uvod u vojno oslobađanje Međimurja za Božić 1918. godine, te veliku Narodnu skupštinu održanu 9. siječnja 1919. godine u Čakovcu, kad je donesena Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

Ured gradonačelnika

„Paljenjem svijeće i polaganjem vijenca podno spomenika koji su čakovečkim vojnicima poginulim u I. svjetskom ratu podignuli njihovi sugrađani, a naši preci, iskazao sam počast njima, ali i svima poginulima u tom svjetskom sukobu. Broj Međimuraca poginulim u tom vremenu je ogroman, no to je i doba kad se vodi i dobiva konačna bitka za život u Hrvatskoj, s ostatkom hrvatskog naroda. Stoga svi koji su živjeli u to vrijeme te se odlučno borili za sjedinjene s domovinom, trajno su zadužili sve generacije.“, rekao je tom prilikom gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.