Screenshoot

VELIKA POBJEDA PORTALA DNEVNO! Dignuta kaznena prijava protiv vijećnika SDSS-a koji je snajperom ubio tri branitelja!

Autor: Snježana Vučković

Priča s kojom je portal Dnevno uz svesrdnu pomoć umirovljenog pukovnika Ivice Pandže Orkana ekskluzivno otkrio prije dva mjeseca, danas je dobila uvod u epilog.

Protiv Dragutina Ćelapa, vijećnika SDSS-a u Topuskom, koji je za vrijeme Domovinskog rata bio u neprijateljskim redovima, udruge hrvatskih branitelja podnijele su dvije kaznene prijave za ratni zločin, kao i protiv Nedjeljka Vorkapića kapetana I klase jer je pod njegovom zapovjednom odgovornosti dana 15.07.1991. i 29.09.1991 u 1. i 2. napadu na Topusko ubijeno oko 30 pripadnika MUP-a i ZNG-a.

Podnositelji ove kaznene prijave su Ivica Pandža, Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Maksimir Ante Čarapović, Udruga ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe Tigrovi Ivan Knezović, GO UHDDR Grada Zaprešića Dragutin Poturica, HVIDRA Samobor i Sveta Nedjelja Miljenko Komes, Udruga ratnih veterana 1.GBR Tigar Krapinsko-zagorske županije Željko Herceg, Udruga Topnika 1. GBR Tigrovi Zlatko Majić i Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Zorica Gregurić.

Ubojice u našim redovima

Podsjetimo, informacija koju je ekskluzivno donio portal Dnevno, a tiče se vijećnika SDSS-a iz Topuskog koji je za hladnokrvno ubijanje Hrvata 1991. godine nagrađen od strane Komande 3. partizanskog bataljona u Topuskom, silovito je potresla hrvatsko, političko tlo. Priču o vijećniku iz Topuskog temeljito je istražio umirovljeni pukovnik HV-a, Ivica Pandža – Orkan, koji se od konca rata, pa sve do danas, bavi dokumentiranjem i arhiviranjem ratnih zločina počinjenih u vrijeme Domovinskog rata na području Banovine. Ime Dragutin Ćelap na koje je naletio u dokumentima srpske vojske, bilo je jednako imenu vijećnika SDSS-a u Topuskom. Usporedivši datume rođenja, ime oca i sve ključne podatke uključujući i onaj da je dokument ’91. potpisan u Topuskom u kojem je Ćelap danas vijećnik – nije ostavilo mjesta sumnji.

Dragutin Ćelap, današnji SDSS-ov vijećnik u Topuskom, tijekom Domovinskog rata bio istaknuti srpski strijelac snajperist čiji prijedlog za pohvalu imam u obliku valjanog dokumenta.

U njemu piše:
Ćelap (PAJO) Dragutin kao borac uključio se u oružanu borbu 10.07.1991. u samostalni vod Staro Selo kao strijelac snajperista. Pored ličnog naoružanja u borbenim aktivnostima uspješno je koristio drugo naoružanje kao sredstvo za protuoklopnu borbu. Iskazao se kao stabilna i hrabra ličnost pri čemu imponira njegova hladnokrvnost i odlučnost. Posebno se istakao u 1. i 2. napadu na Topusko kada je odlučnom akcijom jedinice u kojoj se on nalazio u Velikoj Vranovini likvidirano oko 30 pripadnika MUP-a i ZNG-i te po oslobađanju Lasinje u izviđačkim aktivnostima likvidirao tri neprijateljska vojnika.“

 

Druga osoba protiv koje je dignuta kaznena prijava je bivši komandant bataljona i kapetana 1. klase, Nedjeljko Vorkapić. Riječ je o osobi koja je pohvalila i osobno potpisala zahvalnicu srpskim vojnicima za ‘učinkovitost’. Po našim spoznajama, Vorkapić je osobno odabirao, hvalio i nagrađivao najuspješnije neprijateljske vojnike, a danas i dalje živi u Topuskom.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.