Knin, 050819. Proslava 24 obljetnice VRO Oluja i obiljezavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana Hrvatskih branitelja, polaganje vijenaca kod spomenika Oluja 95. Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic. Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Veličanstvena poruka! Pročitajte što je Kolinda Hrvatima obznanila u Kninu

Autor: dnevno.hr

”Danas smo ovdje na mjestu koje svima nama simbolizira veličanstveni trenutak u kojem hrvatska sloboda više nije samo san generacija, nego trenutak kada hrvatska sloboda postaje stvarnost i neporeciva činjenica. Kao i svaki put kad sam u kraljevskom gradu Kninu, prolaze me trnci, jer znam da je ovdje na današnji dan prije 24 godine, uz krvave žrtve i nesebično davanje svih naših branitelja, liječnika, medicinskih sestara i svih hrvatskih domoljuba, otvorena nova stranica povijesti hrvatskog naroda. Vizija prvog predsjednika Franje Tuđmana, vizija slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske i naša zastava, naš barjak koji se ponosno zavijorio na ovoj tvrđavi postala je naša stvarnost. I tada, prije 24 godine, poslana je snažna poruka cijelom svijetu, a ta je poruka da smo mi Hrvati ponosan narod i da imamo svoje neporecivo i nemjerljivo pravo sami odlučivati o svojoj sudbini i da nam to pravo nitko nije ni dao ni poklonio. Ono je oduvijek naše i spremni smo ga braniti pred bilo kime i čime, sada i zauvijek. To je poruka koju je prvi hrvatski predsjednik jasno artikulirao, a branitelji pokazali svojom nesebičnošću. Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što”, poručila je iz Knina gdje se slavi 24-ta godišnjica Oluje hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglašavajući da ima posebnu čast zbog odgovornosti institucije na čijem je čelu i ime svih građana pokloniti se duboko, iskreno i u duhu vjere svim braniteljima koji su dali svoje živote, zdravlje, onima koji su vlastitu djecu ostavili bez očeva, žene bez muževa, majke bez sinova, sestre bez braće, koji su svoje zdravlje dali za našu slobodu.

“Došla sam ovdje kako bih vama u ime svih nas rekla hvala, mada znam da nitko od vas nije branio domovinu da bi vam se zahvaljivalo, nego su mnogi od vas svoje živote dali nesebično da bi mi danas mogli graditi Hrvatsku, sačuvati identitet i tradiciju, omogućiti novim generacijama mogućnosti koje nam otvara sloboda koju ste nam vi stvorili. Isto tako imam potrebu reći da ova proslava nije zbog nas političara, nego smo tu pokazati poniznost i zahvalnost i skupiti dovoljno hrabrosti da se suočimo sa sobom i zapitamo se je li svatko od nas napravio sve da bi Hrvatska danas bila uspješnija, prosperitetnija, slobodnija za svakog Hrvata i Hrvaticu, svakog građanina naše domovine. To je pitanje na koje smo dužni odgovoriti, to je zadaća i misija nove generacije. Odgovor ne očekujem riječima, nego djelima, pritom je moja odgovornost najveća i to je pitanje kojim počinje svaki moj dan, ali to je i poruka svim hrvatskim političarima, onda i svim građanima naše domovine, to je ono što se od nas očekuje, a ne osobni interesi i isprazna obećanja, ne svađe, ne teške riječi koje značajno potiču apatiju, beznađe i podjele. Na ovom mjestu prije 24 godine izborili smo se da upravljamo vlastitom sudbinom, da se o Hrvatskoj odlučuje u Hrvatskoj i mi smo ti koji snose tu odgovornost”, zaključila je predsjednica.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.