Facebook

UDAR NA NINDŽU, HEROJA DOMOVINSKOGA RATA: ‘Osramotio nas je. On je ultranacionalist sa slovom U oko vrata!’

Autor: Snježana Vučković

O Ivici Šafariću – Ninđi, naš je portal već pisao. Za one koji o njemu ne znaju previše, a naročito za neupućene novinare koji su u stanju jednim potezom pera ukaljati impresivan i besprijekoran put heroja Domovinskoga rata, evo podsjetnika tko je Ninđa i što je učinio za sve nas:

Vrlo je neugodno kad jedan od najvećih živućih junaka Domovinskoga rata po domaćim medijima o sebi čita kao o nekome “tko nas je osramotio pred svijetom”.

Upravo to dogodilo se Ivici Šafariću – Ninđi, pripadniku “Crnih mambi” koji je po bojišnicama radio prava čuda, a pri čemu, svjedoče njegovi suborci, nikada nije okaljao ruke niti je ikada dovođen u kontekst ratnog zločina.

Upravo takvim prikazuje ga tekst koji je objavila novinska agencija Associated Press (AP), a sa zadovoljstvom i bez želje za ikakvom provjerom, prenio Index.hr.

“Na Bleiburgu je održana komemoracija na kojoj su vidljivi ustaški simboli. Pozdravljalo se visoko uzdignutom desnicom, urlajući “Za dom spremni!”. AP je razgovarao s Ivicom Šafarićem, koji je na Bleiburg došao okićen medaljonom s ušatim slovom “U”:

“Poštujem ustaški pokret zato što je stvorio Nezavisnu Državu Hrvatsku”, prenosi Index.hr tekst s AP-a koji je potpisao Dušan Stojanović.

Facebook
Facebook

Iako se u tekstu na vrlo neukusan način osvrnulo na poljudsku svastiku, kao i “predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović pred kojom srpska nacionalna manjina drhti”, zadržat ćemo se i to s pravom na bezočnom laganju o Ninđi čije je blaćenje imalo planiran cilj demonizacije cjelokupnog Domovinskoga rata. Što se, zapravo, dogodilo i zašto je novinar AP-a Dušan Stojanović Ivicu Šafarića Ninđu nazvao “hrvatskim ultranacionalistom”?

– Moja izjava na Bleiburgu u potpunosti je izvučena iz konteksta… Da, spomenuo sam da cijenim ideju ustaškog pokreta koji je stvorio NDH, ali sam jasno kazao kako osuđujem apsolutno svaki zločin, pa tako i ustaški. Osim toga, i sam sam se nekoliko puta poklonio žrtvama u Jasenovcu. Jedino sam s takvim stavom iz rata mogao izaći netaknut i čist. Što se tiče mog “kićenog U” oko vrata, to nije točno. Oko vrata uvijek imam medaljon sv. Benedikta, a tada sam imao i medaljon na kojem je pisalo “Hrvatska u srcu”, kazao je kratko Ninđa koji je i inače poznat po šturim izjavama, čak i kada opisuje svoja herojska djela.

O Ivici Šafariću – Ninđi, naš je portal već pisao. Za one koji o njemu ne znaju previše, a naročito za neupućene novinare koji su u stanju jednim potezom pera ukaljati impresivan i besprijekoran put heroja Domovinskoga rata, evo podsjetnika tko je Ninđa i što je učinio za sve nas:

Facebook
Facebook

Brojni su Ninđini ratni pothvati, od Novigrada, Petrinje, Dubrovnika… Ovaj mirni Podravac, za razliku od svojih suboraca i dalje ne smatra da je to što je činio u ratu, nešto naročito. Iako pet puta ranjen, a posljedica jednog ranjavanja je i gubitak oka, ne žali se, iako je 24 godine trpio bolove sve dok mu operacijom nije u rame ugrađen plastični implatant. Protezu, nadomjestak oka, također sve manje nosi jer ga žulja zbog izrasline… Ivica Šafarić Ninđa danas živi mirnim, obiteljskim životom, no bolne rane svakodnevno ga podsjećaju na ono što je prošao… A prošao je mnogo i preživio samo čudom. Evo izjava njegovih suboraca:

“Iako su među nama bila trojica iz Legije, Ivica Šafarić je jedini imao urođeno ponašanje specijalca pa je između ostalog imao i kapu kakve nose Ninđe. Uz to tajnovito ponašanje, taj izgled i tu kapu, bilo je logično da će zauvijek ostati Ninđa. Ne može se on opisati u par rečenica… To je tip koji bez najave i na svoju ruku tiho ode sam na nekoliko dana u izviđanje i isto se tako tiho vrati s informacijama. Nikada, ali nikada nije smatrao da je to junačko djelo. Pa, on je na moje oči, usred napada na Petrinju, otišao 100 metara od našeg položaja u vojarnu po kojoj se šetalo, po mojoj procjeni, 2 000 četnika. Preskočio je ogradu, došao do stijega i skinuo jugoslavensku zastavu. Nije ni okom trepnuo, a četnici su ga samo gledali. Jednostavno su bili zbunjeni, mislim da nisu uopće pretpostavili da je to hrvatski vojnik – oduševljeno o Ninđi priča njegov “brat po oružju”, Mario Milošić.

Facebook
Facebook

“Bio je najmirniji i najsamozatajniji u postrojbi, ali taj mir trajao je samo dok ne čuje tenkove. Ponavljam, poput instiktivne životinje pojurio bi na te tenkove, tako da ne čudi to što je ranjen pet puta. On je, naravno u skladu sa svojim karakterom, prijavio samo dva ranjavanja – doznajemo od Ninđinog suborca iz Petrinje.

“Ninđa je, ni danas ne znamo kako, kad bi začuo tenk, sasvim smireno uzeo zolju, stao pred tenk i isto tako smireno ispalio tu zolju. A onda bi još smirenije, bez bježanja, otišao. Ni danas ne razumijemo… Ili se zaista nije bojao ili je dobro prikrivao strah”, složni su sretnici koji su mogli biti rame uz rame s Ninđom i svjedočiti njegovom filmskom načinu ratovanja.

I na koncu, pitanje za novinare koji su ovog “fajtera” “uzeli za zub”: Je li Ivica Šafarić Ninđa uistinu “osramotio Hrvatsku pred svijetom” ili joj je osvijetlio obraz?

Facebook
Facebook

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.