Photo: Marko Prpic/PIXSELL

‘U subotu svi u Savsku. Samo neka dirnu invalide, mi smo za ‘peglanje’ spremni!

Autor: S.Vučković

"Trebamo svi doći u Savsku, neka vide da nas ima. Nikoga nećemo dirati, nećemo biti agresivni, poštovat ćemo sve zakone, pa i one s kojima se ne slažemo, ali dirnu li nekog invalida u kolicima, nećemo sjediti prekriženih ruku", kazao je omiljeni general

U crkvi sv. Križa u naselju Siget, održana je tribina “100 % ZA HRVATSKU” na kojoj su govorili  Đuro Glogoški, Josip Klemm i Dražimir Jukić. Govora je bilo o trenutnom položaju branitelja, prosvjedu u Savskoj ali i o protuprosvjedu najavljenom za subotu. Najvatreniji govornik tribine bio je umirovljeni general Željko Glasnović, česti posjetitelj braniteljskog šatora, omiljen među braniteljima:

– Nama nema napretka bez lustracije. Kad pogledate hrvatske medije i vidite tko se u njima pojavljuje to su sve djeca oficira, Udbaša, komunjara, KOS-ovaca. Od 20 ljudi koje vidite u Dnevniku 15 je iz tog kruga. Drže medije, drže banke, drže naš novac, gospodare našim životima. Za glavnog direktora HRT-a Radmana stoput je objavljeno da je radio za KOS, pa ništa. Tko je Mirjana Rakić? Njeno kodno ime u KOS-u je “Gazela”, a nju je vlast postavila da kontrolira medije, daje dozvole i zabranjuje. Lustracija, gospodo, to je početak početaka moderne Hrvatske. Djeca Udabaša i KOS-ovaca i danas vladaju medijima i bez lustracije Hrvatske neće naprijed – kazao je Glasnović prekinut gromoglasnim pljeskom, a onda dodao:

– Trebamo svi doći u Savsku, neka vide da nas ima. Nikoga nećemo dirati, nećemo biti agresivni, poštovat ćemo sve zakone, pa i one s kojima se ne slažemo, ali dirnu li nekog invalida u kolicima, nećemo sjediti prekriženih ruku. Mi smo za peglanje spremni, samo izdajte zapovijed! – završio je govor omiljeni general.

Glasnović je jedan od onih generala kojeg činovi ne sprječavaju da prespava u hladnom šatoru, no to je samo jedan od razloga zašto ga branitelji cijene. On je Domovinskom ratu pristupio kao školovan i “gotov, vojni proizvod”. Pet godina je služio u kanadskoj vojsci. Godinu i pol bio je u francuskoj Legiji stranaca. U Hrvatsku dolazi u kolovozu 1991. Priključuje se Zboru narodne garde. To mu je bila treća vojska…

Vodio je borbena djelovanja u Lici, ratovao je na Južnom bojištu. Nakon pada Vukovara prelazi po zapovjedi u Tomislavgrad, u Bosnu i Hercegovinu, gdje je trebalo obučavati nove postrojbe. Priključen je bojni Zrinski na kraju 1991. Sudjeluje u borbama na Kupresu u travnju 1992. gdje je teže ranjen. Dobio je metak pored srca. Prepričava se kako je suborcima tada rekao “ostavite mi jednu bombu za mene i četnike a vi se izvlačite”. Izvukli su ga preko snijegom zametenih planina preko Bugojna do franjevačkog samostana na Šćitu u Rami. Odatle je prebačen u Split. Dva mjeseca bio je izvan stroja. Pobjegao je iz bolnice u Splitu i ponovno se vratio na kupreško ratište. U listopadu 1992. preuzima brigadu Kralj Tomislav. Radi uvođenja discipline i odgovornosti, po uzoru na Legiju stranaca, Željko Glasnović imao je žestoke metode u postrojbama koje je obučavao.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma postaje zapovjednik Prve gardijske brigade HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) kada počinje operacija Cincar u kojoj je ta brigada sudjelovala u oslobođenju Kupresa. U svibnju 1994. smijenjen je s tog položaja te postaje zapovjednik Zbornog područja Tomislavgrad. Bio je zapovjednik HVO-a u sklopu Hrvatskih snaga (HV i HVO) kojima je zapovijedao general Ante Gotovina prilikom operacija oslobađanja dijelova BiH poslije operacije Oluja.Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je završio rat u BiH, postaje programski menager za program vojne stabilizacije u Sarajevu. Potom je godinu dana bio zapovjednik Hrvatskog gardijskog zbora. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić umirovio ga je 2000. godine nakon pisma dvanaestorice generala koji su tražili prestanak blaćenja Domovinskog rata…

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.