Obiteljski arhiv

U OVOM ŠLJIVIKU PRONAĐENI SU ZAKOPANI ZAJEDNO SA SVOJIM DJETETOM: Ova obitelj danas je nakon 28 godina dobila spomenik. Ubojice su priznale zločin, no pušteni su

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1991. godine u Bodegraju kraj Okučana ubijeni su supružnici Marija i Stanko Šajnović te njihov sedmogodišnji sin Renato. Bio je to jedan od zločina koji su se na tom području događali nakon okupacije Okučana sredinom kolovoza 1991. godine, donosi stranica Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat.

Obitelj Šajnović hladnokrvno je ubijena pred kućnim pragom, a njihova su tijela ekshumirana 1996. godine iz šljivika u blizini njihove kuće.

Šljivik u kojem je pronađena ubijena obitelj

Oslobodili ubojice

Iako je Milorad Dabić, pripadnik TO Okučani, priznao ovo i još neka ubojstva nesrpskog stanovništva na tom području (u Lađevcu ubijena Ana Kovačić (1945.), a u Borovcu Marko (1914.) i Marija (1912.) Grgić) – za to nikada nije osuđen. Protiv njega te Boška Krnjajića (TO Okučani) i Gostimira Milanovića (milicija Okučani) kao suučesnika podignuta je optužnica Vojnog suda JNA u Zagrebu sa sjedištem u Banja Luci još u studenom 1991., a kako predmet nije okončan suđenje je nastavio 2003. općinski sud u Beogradu na kojem su Krnjajić i Milanović oslobođeni, dok je Dabić poslan na liječenje kao psihijatrijski slučaj. Tragedija obitelji Šajnović u Domovinskom ratu nažalost nije stala na ovom tragičnom događaju. Jedan od sinova Marije i Stanka te brat malenog Renata, Nikola Šajnović, poginuo 1993. godine kao pripadnik 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

Marija i Stanko Šajnović

Konačno spomenik

Nakon niza inicijativa i napora, danas je u Bodegraju 28 godina nakon ovog strašnog zločina, na mjestu gdje su pronađeni posmrtni ostaci obitelji Šajnović napokon otkriven spomenik „ranjena golubica“ koji ukazuje da se na tom mjestu nalazila masovna grobnica.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.