Miljevci 92

Ovo su miljevački junaci koji su poginuli za domovinu! Znate li njihova imena

Autor: Dnevno/N.M

Na današnji dan prije 27 godina, 1992. godine, oslobođeno je sedam miljevačkih sela.

Akcija je počela u ranim jutarnjim satima 21. lipnja te je trajala do jutra 22. lipnja. Hrvatska je vojska tako u samo 24 sata oslobodila 108 četvornih kilometara teritorija. Akcija Miljevci bila je  jedna od prvih velikih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu u kojoj su sudjelovali pripadnici 4. bojne 113. brigade te dijelovi 3. bojne 142. brigade, Policije i Vojne policije.

U samoj akciji poginulo je šest hrvatskih branitelja, a od posljedica ranjavanja u idućih nekoliko dana još su dvojica pripadnika hrvatske vojske preminula. U akciji Miljevci život za hrvatsku slobodu dali su: Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić i Ante Škopljanac. Tijekom Domovinskog rata mučki je ubijeno i osam miljevačkih civila.

Središnje obilježavanje 27. obljetnice održat će se u Drinovcima.

Danas se na obilježavanju i polaganju vijenaca očekuju brojna državna županijska i lokalna izaslanstva, bivši pripadnici 142. drniške i 113. šibenske brigade kao i obitelji poginulih u akciji oslobođenja Miljevačkoga platoa. Osmorici miljevačkih junaka koji su položili svoje živote u obrani Hrvatske neka je vječna slava i hvala.

Poginuli hrvatski branitelji u akciji Miljevci Foto: Radio Drniš

 

 

 

Autor:Dnevno/N.M
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.