Goran Ferbezar/PIXSELL

TRGOVANJE ŽRTVAMA VUKOVARA? Vrlo neugodna priča o Ovčari… i nekim milijunima!

Autor: S.Vučković

"Spomenuti dvojac čak je planirao otvoriti ćevabdžinicu na Ovčari, no srećom odustali su nakon žestoke reakcije Vukovaraca. Zbog pritiska javnosti odustali su i od prodaje zemlje sa Ovčare upakirane u najlonske vrećice s nekoliko čahura", podsjećaju Vukovarci.

Sudeći po dopisu koji je „procurio“ iz Hrvatsko društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, a koji se proširio društvenim mrežama, Danijel Rehak predsjednik istoimene udruge, po riječima dijela upućenih Vukovaraca “namjerava zaraditi milijune na račun Spomen doma Ovčara, odnosno na kostima i krvi svojih suboraca”.
U dopisu koji Rehak šalje (ili namjerava poslati) Ministarstvu branitelja, traži se naknada u iznosu od 3.734.026,91 kuna, koje je HDLSKL utrošilo u izgradnju Spomen doma Ovčara, bilo u financijama ili u nekretninama na moru. Razlog zbog kojeg Rehak očekuje naknadu je taj što HDLSKL više ne upravlja Spomen domom nego je uprava i skrb ubuduće pripadaju Javnoj ustanovi memorijalnog centra Domovinskog rata, od koje je Rehak već tražio naknadu ali su ga odbili.

“Nejasno je od kud Rehaku pravo uopće tražiti pravo na naknadu kao da se radi njegovom privatnom vlasništvu, kad je opće poznato kako je izgradnja Spomen doma financirana novcem poreznih obveznika; Grad Zagreb uložio je 2 milijuna kuna u izgradnju Spomen doma, a Vlada RH financirala je izgradnju dionice ceste Ovčara-Grabovo u iznosu od 1,5 milijuna kuna te cestu od ulaza u Ovčaru do spomen obilježja i mjesta masovne grobnice u iznosu od 4,8 milijuna kuna. U dopisu se navode troškovi za koje Rehak tvrdi da posjeduje dokumentaciju, no ukoliko je HDLSKL doista sam financirao izgradnju, postavlja se pitanje gdje je onda završio novac od donacija. Osim toga već na prvi pogled vidljivo je kako iznos donacija (poznatih javnosti) uvelike premašuje troškove koji su navedeni”, žale se Vukovarci i podsjećaju na neke “ranije grijehe” Danijela Rehaka:

“Ovo nije prvi slučaj Rehakovih financijskih malverzacija s Ovčarom. Prije nekoliko godina izazvao je žestoke reakcije javnosti nakon što je odlučio naplaćivati ulaznice za razgledavanje Spomen doma, pravdajući se visokim troškovima održavanja koje ne može podmiriti novcem kojeg država uplaćuje, no nikad nismo dobili odgovor zašto troškove ne podmiruje Grad Vukovar kojemu je u to vrijeme na čelu bio Željko Sabo. Naime po Zakonu o obilježavanju mjesta masovnih grobnica, sredstva za čuvanje, održavanje i zaštitu spomen-obilježja osiguravaju se u proračunu grada, odnosno općine te županije na čijem je području spomen-obilježje postavljeno. Isto tako, javnost nikad nije dobila odgovor na pitanje gdje je završio novac od prodaje suvenira koji su se uglavnom prodavali na crno, zbog čega je protiv Rehaka i Komšića podnesena i kaznena prijava Državnom odvjetništvu. Spomenuti dvojac čak je planirao otvoriti ćevabdžinicu na Ovčari, no srećom odustali su nakon žestoke reakcije Vukovaraca. Zbog pritiska javnosti odustali su i od prodaje zemlje sa Ovčare upakirane u najlonske vrećice s nekoliko čahura. Javnost i u ovom slučaju mora ostati budna i pratiti daljnji tijek događaja te vidjeti hoće li Predrag Matić (Rehakov osobni prijatelj) doista uplatiti traženi iznos ili će naknada biti u nekretninama. Javnost je dužna, kad već službene institucije ne mare, pratiti i reagirati na ovo sramotno trgovanje žrtvama Vukovara”, stižu upozorenja iz ovog grada.

Danijel Rehak ne poriče potraživanja svoje udruge i kaže:

– Ne vidim u čemu je problem. Kao prvo i najvažnije, mi smo samo napisali koliko smo uložili u Spomen dom. Osim toga, ja samo poštujem odluku udruge i ne tražim ništa u svoje, osobno ime. Imamo račune, ugovore, sve je transparentno. Kakav odgovor ćemo dobiti od ministarstva branitelja, ne znam. Riječ je o njihovoj procjeni. Ali, ponavljam, naveli smo iznos koji smo uložili i potkrijepili računima – kazao je Danijel Rehak za naš portal.

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.