bjelovar.live

SUZE NA VELEBITU: ‘Baš ovdje je poginuo prvog dana Oluje’

Autor: A. P.

Obitelj Rakijaš svake godine  od 3. do 5. kolovoza zajedno s prijateljima i 40-ak pripadnika bjelovarske Udruge specijalne policije “Omege” obilježva obljetnicu pogibije Saše Rakijaša, pripadnika Jedinice na padinama Velebita.  Ove godine je obilježena 23. obljetnica, piše bjelovar.live.

Naime, u prvim je satima vojno-redarstvene operacije “Oluja” ovaj hrabri hrvatski vitez stradao 4. kolovoza 1995 godine. Spomenuti su prvog dana, 3. kolovoza, odali počast i zapalili svijeću na njegovom posljednjem počivalištu te na sam dan pogibije odali počast na spomen obilježju na padinama Velebita zajedno sa obitelji Saše Rakijaš.

Spomenimo i kako se mnogi i dalje sjećaju pet sati ujutro 4. kolovoza 1995. godine kada je  dobivena zapovijed za početak akcije, a prije toga oko četiri sata bjelovarska jedinica Specijalne policije je stavljena u punu borbenu gotovost i izmještena u pravcu Vršina.

Jedinica je nakon dobivene zapovijedi raspoređena u tri skupine, svaka jačine svaka od 50-ak specijalac. Zbog nepovoljne konfiguracije terena i postavljenih neprijateljskih položaja na dominantnim kotama, ispred glavnine snaga isturena je izvidnička skupina, s ciljem pravovremenog uočavanja neprijatelja.

Neposredno pored kolone u 5,41 sati pale su dvije minobacačke granate 120 milimetara. Osmorica su djelatnika uslijed eksplozije i djelovanja gelera ranjena i to; Rakijaš Saša, Mikac Željko, Rumenjak Alen, Smolčić Ivan, Oslovar Miroslav, Perić Marko, Radoš Augustin i Vladić Vinko. Nažalost, od posljedica ranjavanja Saša Rakijaš je na mjestu dogadaja preminuo, dok je ostalim djelatnicima pružena prva pomoć nakon čega su na nosilima preneseni do mjesta odakle su transportirani u medicinske ustanove.

 Od dana pogibije pa sve do danas branitelji svake godine odaju počast svome suborcu.

Autor:A. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.