Vukovar

Snima se film o ratnim zapovjednicima Sajmišta, promocija u studenome

Autor: Dnevno

Uskoro počinje snimanje dokumentarnog filma o legendarnim ratnim zapovjednicima obrane Sajmišta, južnog prilaza gradu Vukovaru, o DAMJANU SAMARDŽIĆU, ratnog imena “Veliki Bojler”, prvom zapovjedniku obrane Sajmišta, PETRU KAČIĆU, ratnog imena “Srednji Bojler”, drugom zapovjedniku, VELIMIRU ĐEREKU, ratnog imena “Sokol”, trećem zapovjedniku, IVANU POLJAKU, također ratnog imena “Sokol”, četvrtom zapovjedniku, i JOSIPU TOMAŠIĆ – OSI, petom, posljednjem zapovjedniku obrane Sajmišta.

Pokretač  i producent ovog značajnog filmskog projekta je Humanitarno-kulturni braniteljski centar Vukovar. Scenaristica je Milka Vida, novinarka u mirovini i autorica nekoliko knjiga, a redatelj Vladimir Andrić, glumac Kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci,  koji se vrlo uspješno dokazao i kao redatelj filma s ratnim tematikom.

Snimat će se na autentičnim mjestima. Obuhvatit će iskaze članova njihovih obitelji, prijatelja i znanaca, suboraca, koji će u prvome dijelu filma iznijeti neka svoja sjećanja na mladenačke dane ovih istinskih heroja Domovinskog rata, na vrijeme prije uključivanja u obranu Domovine. Drugi dio filma bazirat će se na svjedočanstvu o svemu onome što je bilo vezano uz Sajmište, na njihovu zapovjednu odgovornost, s posebnim osvrtom na individualni doprinos obrani Sajmišta. Scenarijem filma predviđen je i razgovor s Ivanom Anđelićem – Doktorom, jednim od zapovjednika obrane Vukovara, koji će iznijeti neka svoja sjećanja o ratnom putu ovih heroja.

Vizualno, film će obuhvatiti arhivsku građu, neke upečatljive filmske i televizijske zapise, dokumente i drugo. Osobito se to odnosi na sam uvod, u kojemu se ukratko govori o bitki za Vukovar, koja je ušla u povijest ratovanja kao rijedak primjer junačkog otpora daleko jačem neprijatelju, te o Sajmištu, južnom prilazu gradu, koji u povijesti bitke za Vukovar zauzima posebno mjesto.

Dokumentarni film o petorici ratnih zapovjednika obrane Sajmišta bit će film o njihovoj hrabrosti, neustrašivosti, domoljublju. Bit će to svojevrsni doprinos pamćenju i istini, a ujedno i prigoda da se dostojanstveno progovori o ožiljcima koji ostaju trajni, koje je nemoguće izbrisati jednim životnim vijekom.


Bit će to i znak poštovanja prema mrtvima, prema onima koji su svojim domoljubljem pokazali da iznad svega ljube svoj dom i svoj narod.

Ako sve bude kako je zamišljeno, promocija filma trebala bi biti polovicom studenoga, u vrijeme obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.