Screenshoot

SJEĆATE LI SE VI ‘FITILJAČE’? ‘Nje sam se bojao više nego Srba, to je NAJGORA BOMBA IKAD!’

Autor: S.V.

”Fitiljača” je ručna bomba, no malo ljudi zna kako je u originalu nastala u Bjelovaru, točnije u nekadašnjoj Ljevaonici gdje se počela proizvoditi prije točno 28 godina, koncem lipnja 1991. godine. Zgodnu priču o ovom ne baš slavnom hrvatskom brandu donosi Bjelovar.info.

Točne podatke o spomenutoj bombi za ovaj portal iznio je Željko Karaula, doktor znanosti i rođeni Bjelovarčanin koji se u svom znanstveno–istraživačkom radu ”Sudjelovanje 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara u obrani istočne Slavonije (studeni 1991.–srpanj 1992.)” dotaknuo i legendarne ”fitiljače”.

”Fitiljača” iz bjelovarske Ljevaonice

“Da pomogne u naoružavanju 105. bjelovarske brigade, Izvršno vijeće Općine Bjelovar krajem lipnja 1991. godine donosi odluku da se u okviru svojih mogućnosti krene u proizvodnju oružja. Prvo je počela za potrebe brigade proizvodnja bombi ”fitiljača” u Ljevaonici. Minobacače 600 mm počinje proizvoditi Tvornica traktora ”Tomo Vinković” u suradnji s privatnom radionicom Bože Vidaka. U DP ”Tehnika” bila su napravljena dva improvizirana oklopna vozila koje je brigada koristila u prvim borbenim operacijama. U kolovozu 1991. u DP ”Tehnika proizveden je prvi višecijevni bacač raketa (VBR)…–između ostalog stoji u Karaulinom znanstvenom radu.

”Toj bombi nije bilo za vjerovati”

Kada je riječ o ”fitiljači”, iskustva ratnika koji su imali doticaj s tom ručnom bombom nisu bila nimalo sjajna.

“Ta bomba je bila čista lutrija. Više sam se bojao naše ”fitiljače” nego Srba. Bježao sam od nje k’o vrag od tamjana. Isto su činili i moji suborci. Toj bombi jednostavno nije bilo za vjerovati. Nekada bi u nju bio umetnut brzogoreći, a ponekad sporogoreći fitilj. Ovisi kako si imao sreće. Zato je većina izbjegavala imati posla s tom bombom. Nisi mogao znati hoće li ti eksplodirati odmah u ruci ili tek nakon nekoliko sekundi. Sjećam se kako je jedan moj, nažalost pokojni suborac, postupao s tom bombom. Nije ju želio nositi sa sobom jer joj nije vjerovao. Zato je se na jednom terenu riješio tako da ju je postavio pored bandere i sa sigurne udaljenosti raznio zrnom iz karabina. To je bio živi užas od bombe. Vjerojatno najgora bomba ikad proizvedena”, prisjeća se Željko Nesek, dragovoljac Domovinskog rata koji je prošao brojna ratišta diljem Lijepe naše pa i vukovarsko ratište, bivši časnih Hrvatske vojske te aktualni predsjednik bjelovarske Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP–a.

Ako je suditi prema Nesekovom iskustvu, ali i iskustvu nekolicine ostalih bjelovarskih branitelja, bjelovarska ”fitiljača” jedna je od najgorih bombi ikad proizvedenih. Dobar dio branitelja tu bombu promatra otprilike kao Amerikanci jugoslavenski ”Yugo” kojeg su, podsjetimo, proglasili najgorim automobila u povijesti autoindustrije.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.