Petar Janjić

MEDIJI TROMBLONA OTKRILI NAKON 25 GODINA: Ovo je prava istina o Petru Janjiću

Autor: Snježana Vučković

Vremenski ultimatum za rješavanje granične krize sa Slovencima koji je premijeru Plenkoviću postavio vukovarski branitelj, Petar Janjić – Tromblon, ovog je umirovljenog pukovnika doveo u žižu javnosti koja se sada, nakon više od dva desetljeća pita: Tko je taj Tromblon?

Iako vjerni, dugogodišnji čitatelji portala Dnevno koji, između ostalog, budno prati braniteljsku scenu, jako dobro znaju Petra Janjića i njegove ratne zasluge, nije naodmet podsjetiti tko je Tromblon bio u ratu i tko je sada u poraću.

O izdaji Vukovara, logoru i mučenjima

Ratni put Petra Janjića najbolje je opisao on sam i to u svojoj knjizi „Žedni krvi, gladni izdaje” koja je, osim opisa brutalnih scena ratovanja i mučenja u logoru, izazvala kontroverze jer se Janjić već tada obračunao s tadašnjim rukovodstvom (točnije, prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom) kojem je zamjerio nepružanje pomoći i „ostavljanje Vukovara na cjedilu”.

Da je u čestoj konfrontaciji i neskladu s vladajućim strankama, Tromblon je potvrdio i nakon rata kada je bio sudionik prosvjeda na kojima je često dizao glas protiv aktualne hrvatske politike, no to je ipak uslijedilo tek nakon njegovog ratnog doprinosa.

Petar Janjić se nadimkom „Tromblon” okitio tijekom ratovanja 1991. godine kada je upravo tim oružjem uništio veći broj tenkova. Ako se izuzme činjenica da je ranjen četiri puta i da je i danas pun gelera, pravu kalvariju doživljava zarobljavanjem i tamničenjem u srpskom logoru gdje je proživio strahovito mučenje. Nikada nije skrivao da je razmijenjen sa samo 39 kilograma, polomljenim rebrima i zubima, oštećenog vida, sluha i bubrega, a jedan je od rijetkih muških zatočenika koji je priznao da je u dva navrata bio silovan.

Nekima heroj, za neke “torbar”

No, čini se kako Petar Janjić ni u miru nije pronašao mir. Tako je prije dva mjeseca došao u sukob s dijelom braniteljske populacije jer se angažirao oko podizanja spomenika pripadniku HOS-a, Željku Manjkasu – Crvenkapi. Tada mu se zamjerilo prikupljanje novčanih donacija, iako je spomenik financiran od strane Ministarstva branitelja, zbog čega je započet žestok medijski okršaj prepun napada i prijetnji tužbama pri čemu je Tromblon javno prozvao Velimira Bujanca, pukovnika HOS-a Damira Radnića i bivšeg HOS-ovca Damira Markuša. Petar Janjić tada je jako zamjerio Damiru Radniću koji ga je javno nazvao „torbarom” koji je izvukao korist na račun njegovog mrtvog suborca, što je Tromblon pokušao opovrgnuti temeljitim priopćenjem o svim nastalim troškovima.

Tužbe, uvrede i prozivke

Tromblonu nije ostao dužan ni Velimir Bujanec koji je bio prozvan jer je u emisiji Bujica zaključeno kako se Petar Janjić „odrekao pozdrava ZDS radi nekih svojih interesa”, pa je sve ostalo na prijetnjama tužbama koje još uvijek vise u zraku.

No, Tromblonovo uvjetovanje premijeru Plenkoviću ove je međusobne razmirice bacilo u drugi plan. Iako ova Janjićeva ideja o rješavanju granice u Savudrijskoj vali nije svima najbolje „sjela”, postala je temom rasprave, posebno među braniteljima, čije reakcije osciliraju od „svaka čast, pridružujem se” i „zovi, samo zovi”, pa sve do „zašto mu dajete medijski prostor” i „opet je osramotio branitelje”.

Bilo kako bilo, kontradiktorni Petar Janjić – Tromblon svojim je priopćenjem izazvao pravu pomutnju, a koliko je shvaćen ozbiljno, doznat ćemo ako se oglasi premijer kojem ističu minute.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.