Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ratni stradalnici predložili brisanje naziva ‘branitelj’ iz svih zakona: Detaljno objasnili zašto to traže

Autor: Dnevno

Osječka Udruga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata “Sv. Rok” na konferenciji za medije iznijela je zahtjev da se u zakonskim propisima izbriše naziv “branitelj” i zamijeni nazivom “ratni veteran”, jer smatraju da bi se tako zaustavila inflacija branitelja.

Predsjednik Udruge Zlatko Bebek ocijenio je kako bi zakonskom regulativom trebalo razdvojiti hrvatske ratne veterane i sudionike Domovinskog rata.

Smatra kako sada branitelj može biti i civil koji je radio na svom radnom mjestu 1991. godine, a radi ga i danas, ili temeljni policajac koji je to obavljao onda i danas, ali pod drugačijim uvjetima.

Stoga traži da im se da naziv “sudionik Domovinskog rata”, jer su oni na svoj način sudjelovali u obrani suvereniteta.

“Sigurni smo da bi se razdvajanjem ratnih veterana od sudionika Domovinskog rata ta naša braniteljska inflacija, koja je više nego očigledna, automatski zaustavila. Mi pozdravljamo sudionike Domovinskog rata, jer ako ste bili pripadnik Narodne zaštite trebate dobiti status, ali sudionika, pri čemu ne želimo utjecati na ostvarivanje njihovih stečenih prava, jer ih trebaju imati”, kazao je Bebek.

Zato smatra kako se naziv “branitelj” treba brisati iz zakonske reuglative, jer je ograničenog značenja.

“Ta riječ definitivno ne pripada u nikakav zakon i neupotrebljiva je, jer branitelj nije zvanje, a izraz ‘ratni veteran’ se upotrebljava svugdje u svijetu. Htjeli to ili ne, čim ste bili u ratu, vi ste ratni veteran”, ističe Bebek.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.