Screenshoot

PRLJAVI IGRAJU PRLJAVO! NEZAPAMĆEN UDAR NA BRANITELJE: Eskalirao sukob zbog njihovih mirovina

Autor: Snježana Vučković

Obrazac ponašanja političkih stranaka uoči izbora nevjerojatno je predvidiv…

Mete i teme na kojima se ubiru politički bodovi, uvijek su isti: raspreda se 2. Svjetskom ratu, analizira se Domovinski rat, a spominjanje ustaša i partizana postaje neizbježno. Ipak, hrvatski branitelji pokazali su se svima omiljenom predizbornom tematskomp oslasticom: jednima kako bi pridobili glasove ove nemale populacije, drugima kako bi umanjili njihovu vrijednost i prikazali ih kao društveni uteg koji živi na teretu poreznih obveznika.

Mrsić prvi “zakuhao”

Jedan od prvih koji se “očešao” o branitelje i hrvatske ratne vojne invalide je Mirando Mrsić koji je izjavio kako HDZ braniteljskim mirovinama kupuje izborne glasove, zbog čega je žestoko uzvratila HVIDR-a kazavši da Mrsić neargumentirano širi laži  i stigmatizira hrvatske branitelje uoči euroizbora.

Na Mrsićeve objede također je odgovorio ministar Tomo Medved i to kroz priopćenje njegovog resora u kojem zaključuje kako neutemeljene optužbe zaslužuju kazneni progon, a to je bio okidać Amsterdamskoj koaliciji da žestoko nasrne na Ministarstvo branitelja i Medveda osobno:


“Najoštrije osuđujemo izjave Ministarstva branitelja i ministra Medveda kako su tvrdnje predsjednika Demokrata Miranda Mrsića o potrebi izdvajanja braniteljskih mirovina iz mirovinskog sustava, „uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije te da se radi o opasnom i protuzakonitom presedanu koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu“”, kazali su iz Amsterdamske koalicije.

“Takve tvrdnje ministra ozbiljno narušavaju demokratske standarde i slobodu govora svakog građanina Hrvatske. Kolega Mrsić je na konferenciji za medije upozorio kako je nužno uvesti reda u sustav ako se žele sačuvati mirovine, ako se želi stabilnost sustava i veće mirovine. To znači da se mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske trebaju se financirati iz proračuna, a ne iz mirovinskog sustava.

U Hrvatskoj nema mjesta za prijetnje kaznenim progonom zbog izgovorene riječi, a posebno zbog tvrdnje koju je nužno napraviti kako bi se osigurao mirovinski sustav i buduće mirovine naših građana. Zalažemo se za društvo u kojem neće biti mjesta ovakvim prijetnjama jer se radi o brutalnom nasrtaju na slobodu govora i demokraciju u cjelini kojeg nismo do sada doživjeli u Hrvatskoj. Žalosno je da se Plenkovićeva vlada ponaša kao vlada njegova EPP prijatelja Viktora Orbana. Kad čuju nešto što ne žele, prijete zatvorom.

Hrvatski branitelji zaslužuju poštovanje, dostojanstven život i mirovinu i to nitko u Amsterdamskoj koaliciji ne dovodi u pitanje. Međutim, njihov materijalni status, ne smije biti moneta HDZ-a za osiguravanje glasova i opstanak na vlasti na uštrb onih koji su cijeli radni vijek izdvajali u mirovinski sustav. Amsterdamska koalicija stoji iza kolege Miranda Mrsića i pozva sve parlamentarne stranke, a posebno one koje održavaju HDZ na vlasti da se očituju o prijetnjama kaznenim progonom upućenih od ministra Medveda”.

Autor:Snježana Vučković
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.