screenshoot

Paljenjem zaprijetili i Đuri Glogoškom!

Autor: S. Vučković

"Nije bila riječ o pokušaju samozapaljenja, nego o pokušaju zapaljenja šatora i svih onih koji su se tamo našli. Zanimljivo je, također, da se nigdje nije otkrio identitet muškarca iako nas je sve ugrozio. To vam je isto kao da je došao s punim pištoljem koji mu je zatajio", slažu se branitelji Savske 66.

Prijetnje paljenjem su, čini se, omiljeni način obračunavanja ekstremne ljevice sa svojim neistomišljenicima. Model koji kao da je preuzet iz srednjeg vijeka kada su se spaljivale “vještice”, načela je Marijana Mirt svojim performansom pred zagrebačkom katedralom kada se pojavila s transparentima na kojima je pisalo “Najbolje svijetli crkva koja gori! Pridonesi!”

Iako je Mirt tada izravno pozvala na paljenje katedrale, iz cijele je priče ostala neoštećena i neprijavljena, ali je ideja o satiranju nečije ideje ili ideologije ognjem u ovim radikalnim krugovima dobrano zaživjela.

Tako je protekle subote u 13.30 svima u šatoru posve nepoznat muškarac posjetio Savsku 66:

– Mirno je ušao, pozdravio Glogoškog a onda izvadio bocu od mineralne punu benzina. Počeo je zalijevati sebe, ali je benzin prskao na sve strane! Bila je to boca od litru i pol puna benzina! Srećom, zalio je i upaljač pa ga nije mogao upaliti, ali da je uspio, zapalio bi i nas i šator – kazuju branitelji koji su bili prisutni tijekom incidenta. Svi se slažu kako je čudno da su mediji na ovaj događaj “zažmirili”, a oni koji su se o tome oglasili su po mišljenju branitelja – lagali:

– Nije bila riječ o pokušaju samozapaljenja, nego o pokušaju zapaljenja šatora i svih onih koji su se tamo našli. Zanimljivo je, također, da se nigdje nije otkrio identitet muškarca iako nas je sve ugrozio. To vam je isto kao da je došao s punim pištoljem koji mu je zatajio – slažu se branitelji Savske 66.

slika

Istog dana, samo sat vremena nakon incidenta u šatoru, na stranici Pokreta Occupy Croatia osvano je stravičan post sa još gorom fotografijom. Riječ je o posve nepokretnom branitelju Đuri Glogoškom koji na prvoj slici sjedi u svojim invalidskim kolicima, na drugoj je ilustracija vjeverice koja u ruci ima bacač plamena, a na trećoj se prikazuje kako Đuro Glogoški zapaljen juri ulicom u gorećim kolicima! Ova užasna i prijeteća ilustracija popraćena je riječima:

Vjerujemo da će se taj ekstremno desničarski cirkus prekinuti prije nego netko popi*di i dođe do ovoga!”

Branitelji su ogorčeni krivom i iskrivljenom slikom koja se odašilje medijima, a osim toga su i zabrinuti:

“Ova provokacija se, kako se bliži Uskrs, sve više intezivira. Bojimo se da žele reprizu “krvavog Uskrsa”, ali im to neće proći.”

Čini se da je bojazan branitelja zbog mogućeg uskršnjeg incidenta neopravdana, jer Pokret Ocuppy Croatia na svojoj stranici novi antiprosvjed najavljuje za subotu nakon Uskrsa:

“Može li nas se skupiti 11.04. nekoliko tisuća pa da taj cirkus u Savskoj 66 pošaljemo u ropotarnicu povijesti?”, poziva ovaj pokret na sebi svojstven način, agresivno i izrazito neprijateljski, a nitko ne reagira.

Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.