Goran Ferbezar/PIXSELL

ODJEL ZA TERORIZAM? Vukovarski branitelji u agoniji: ‘Da, tamo nas vode na obavijesne razgovore!

Autor: S.Vučković

Postavljamo pitanje sebi i hrvatskoj javnosti, a time i Vama – hrvatskoj predsjednici, tko je branio i obranio našu jedinu domovinu? Hrvatski branitelji ili teroristi? Duboko smo povrijeđeni ovakvim razvojem situacije...

Na probleme s kojima se nose vukovarski branitelji, javnost se po svemu sudeći navikla. Činjenicu da im institucije niti u jednom trenutku nisu htjele pomoći, pa niti u onom najkritičnijem kada su se skidale ćirilične ploče i kada je teško ozljeđen branitelj Darko Pajičić, teško je poreći. Iako je, kao što smo rekli, javnost u tim burnim danima bila prilično dobro upućena u vukovarske događaje, manje je poznato da progon domoljuba i branitelja toga grada nije prestao. Sveo se na jednu suptilniju razinu pri kojoj se bez puno dizanja prašine branitelji i članovi njihovih obitelji učestalo pozivaju na razgovore. Zbog ovog uznemiravanja, ali i ostalih muka koje muče oglasila se Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara, i to otvorenim pismom upućenim hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, ali i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti. Evo dijelova pisma:

Poštovana predsjednice,

Kao što sigurno znate, već više od godinu dana građani grada Vukovara proživljavaju ponovne traume jer su protiv naše volje, grubo, u okrilju noći, na zgrade državnih ustanova postavljene ploče s natpisima na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ova Vlada RH, koja nije bila sposobna učiniti baš ništa za bolji život svih hrvatskih građana, odlučila je svoju silu i moć pokazati na onima koji su se najviše žrtvovali za stvaranje slobodne i suverene Republike Hrvatske. Ne domoljubi, kakvi su Milanović i Bauk ne mogu znati niti osjećati tu bol i patnju, jer to nisu osjećali niti 1991.godine kada je naša Hrvatska krvarila, ne mogu shvatiti da je postavljanje ćiriličnih ploča u našem napaćenom gradu još jedan znak srpske provokacije i tihe okupacije pod okriljem službene vlasti. Krvlju i životima smo se izborili za hrvatsku slobodu i hrvatski Vukovar i spremni smo prihvatiti u miru i razumijevanju sve naše sugrađane, svih nacionalnosti, ali očekujemo, i smatramo da smo to zaslužili, da se naša žrtva i Domovinski rat u cjelini poštuje” uputila je ova Koordinacija predsjednicu u problem i ukazala na ono što najviše boli branitelje Vukovara:

“Organizirali smo se, prije više od godinu dana, i mirno prosvjedovali protiv postavljanja ćiriličnih ploča, a kako prosvjedi nisu imali nikakvoga učinka, odlučili smo sami, bez primjene sile i grubosti, skinuti ploče, čije postavljanje nije ni bilo u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Vukovar je danima bio okupiran jakim snagama Ministarstva unutarnjih poslova, jer je nehrvatski ministar Ostojić, hrvatske branitelje i članove naših obitelji smatrao prijetnjom za sigurnost Republike Hrvatske. Mi, koji smo ovu državu stvorili, ne možemo nikako biti prijetnja sigurnosti, nego i dalje štitimo interese i prava hrvatskih građana, ne ugrožavamo nikoga niti smo nasilni. Suprotno tome ministar Ranko Ostojić je hrvatskim policajcima naložio grubu primjenu sile prema nama. Poznat je slučaj u kojemu je teško stradao maloljetni hrvatski branitelj Darko Pajičić pri pokušaju skidanja ploče, te je danima bio u životnoj opasnosti, a sada je teški invalid. Za grubu primjenu sile policajac Saša Sabadoš nije bio ni ukoren, a kamoli suspendiran, nego je posebno zaštićen i premješten na novo radno mjesto”.

Jesu li branitelji teroristi?

Ovaj dopis otkrio je i nešto uistinu šokantno, a to je da se branitelji i članovi njihovih obitelji koji se na bilo koji način povezuju sa skidanjem ploča neumorno pozivaju na obavijesne razgovore i to na Odjel za terorizam:

“Od početka prosvjeda policija privodi, provodi obavijesne razgovore i pritvara naše članove. Provode se sudski postupci, u javnosti smo obilježeni kao negativci, kao rušitelji pravnoga poretka, mediji o svim našim postupcima izvješćuju u negativnom tonu, žele nas predstaviti kao nemoralne divljake, a istina je potpuno drukčija. Uvijek smo i uvijek ćemo, iz čistoga domoljublja, štititi interese i dignitet Domovinskoga rata i svih građana naše domovine. Najnoviji udarac koji je našim članovima zadala Vlada RH, Ministarstvo unutarnjih poslova i DORH dogodio se u posljednjih mjesec dana. Naime, stalno nas pozivaju na obavijesne razgovore (time uznemiravaju i nas i naše obitelji), ali najnovija je njihova podvala što su obavijesne razgovore s nama sada prebacili u nadležnost ODJELA ZA TERORIZAM. Pojedince terete po članku 349. KZ za narušavanje ustavno pravnog poretka – narušavanje ugleda RH, zastave, grba i himne. Postavljamo pitanje sebi i hrvatskoj javnosti, a time i Vama – hrvatskoj predsjednici, tko je branio i obranio našu jedinu domovinu? Hrvatski branitelji ili teroristi? Duboko smo povrijeđeni ovakvim razvojem situacije, prljava i protuhrvatska vrhuška Vlade pokušava zatrti svako domoljublje, svaki spomen na Domovinski rat, pokušava ušutkati i marginalizirati hrvatske branitelje, svojim partizansko-komunističkim metodama pokušavaju zgaziti hrvatskoga čovjeka koji je nakon niza godina komunističkoga terora, vlastitim nadljudskim naporima izborio svoju samostalnost. Ako smo mi TERORISTI, što je onda bio Domovinski rat? Milanović je već pokazao svoje neznanje i nepoštivanje Domovinskoga rata nazvavši ga građanskim, možda se u svojoj izopačenosti dosjetio da bi ga mogao nazavati i terorističkim napadom. Gdje je u cijeloj ovoj priči vrli ministar branitelja Matić? Potpisuje li i on ovakvu kvalifikaciju hrvatskih branitelja? Vjerojatno je tijekom čudesnoga izlječenja od PTSP-a zaboravio sve što je o Domovinskom ratu morao znati da bi uopće dokazao svoj braniteljski status.

Kolinda Grabar Kitarović – posljednja slamka spasa

Što je sljedeće? Hoćemo li biti u opasnosti od Ostojićevih, Milanovićevih i Baukovih plaćenika, ako jasno izrazimo svoje domoljublje i svoje hrvatstvo? Za nas hrvatske branitelje hrvatska država nema alternative, nema te regije ni te Europe koja nam može biti važnija od naše jedine domovine. Samo poštujući svoj narod, svoju povijest i moralne vrijednosti možemo zadržati svoju samostalnost i integritet. Tužna je činjenica da Vlada Republike Hrvatske ne poštuje ni hrvatski narod ni njegovu povijest, a o moralnim vrijednostima da i ne govorimo.

Poštovana predsjednice, nadamo se da smo Vam uspjeli prenijeti dio agonije u kojoj se nalazimo, te da ćete sukladno svojim ovlastima učiniti sve da se hrvatskim braniteljima vrati dostojanstvo, da ih se smatra hrvatskom vrijednošću i ponosom, a ne teroristima. Naše domoljublje i odanost Hrvatskoj je neupitna i u tom duhu Vas pozdravljamo.

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.