foto: wikipedia

Na današnji dan Sabor odbio Plan Z-4 kojim je ‘Krajina’ trebala postati država u državi

Autor: D.Kt.

Na današnji dan, 6. ožujka 1995. godine, Hrvatski sabor je odbio Plan Z-4 kojim su okupirani hrvatski krajevi trebali dobiti široku autonomiju, svojevrsnu državu u državi. Plan je ocijenjen neprihvatljivim jer bi po njemu tzv. SAO Krajina postala gotovo pa potpuno samostalan entitet unutar Hrvatske, ali bez međunarodnog subjektiviteta.

Prema tom planu, koji su sastavila četvorica veleposlanika (SAD-a, Rusije, Francuske i Ženevske konferencije) na čelu s američkim ambasadorom Peterom Galbraithom, Krajina bi dobila pravo na: predsjednika, parlament, vladu i sudove, ime, zastavu, grb, vlastiti novac, upotrebu jezika i pisma, pravo na vlastite poreze, vlastitu policiju, vlastitu carinu i sklapanje međunarodnih ugovora.

Hrvatska vojska bi mogla ući u Krajinu samo na poziv tamošnjeg predsjednika, hrvatski zakoni na tom teritoriju bi se provodili samo uz suglasnost vlade Krajine, dok bi sporove između Krajine i Hrvatske rješavao poseban ustavni sud.

Nakon što su Srbi odbili ponuđeni Plan, predsjednik Franjo Tuđman donio je odluku da se zapadna Slavonija oslobodi vojno-redarstvenom operacijom koja je pokrenuta 1. svibnja 1995. godine.

No, prije odbijanja Plana Z-4, događala se prava drama. Najprije je Tuđman u siječnju 1995. od glavnog tajnika UN-a Boutrosa Ghalija zatražio okončanje mandata mirovnih snaga u Hrvatskoj, da bi mu Galbraith ponudio Plan Z-4, koji je Tuđman spremio u ladicu.

Potom ga je Galbraith ponudio i Slobodanu Miloševiću koji, zbog osjetljivosti pitanja Kosova, nije želio ni primiti spomenute veleposlanike nego ih je uputio Milanu Martiću u Knin. Vođe pobunjenih Srba u veljači 1995. su odbili Plan Z-4 uz obrazloženje da ne žele živjeti u Hrvatskoj.

Nakon toga ga je odbila i Hrvatska. Uslijedile su dvije veličanstvene vojne operacije Hrvatske vojske i policije – “Bljesak” početkom svibnja i “Oluja” početkom kolovoza, kojima su problem okupiranih područja, star više od četiri godine, hrvatski branitelji riješili u 72 sata. Hrvatsko Podunavlje reintegrirano je u ustavnopravni poredak bez vojne intervencije Erdutskim sporazumom 15. siječnja 1998., čime je završen proces oslobađanja okupiranih hrvatskih krajeva u velikosrpskoj agresiji.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.