screenshoot

MILIJUNSKI IZNOS ZA OVAJ ‘CRTIĆ’? ‘Branitelji su psi rata financirani od trgovine drogom i oružjem’

Autor: Snježana Vučković

Za Koordinaciju udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te Zoricu Gregurić koja je u njihovo ime poslala dopis, radnje koje se događaju unutar HAVC-a su „nezakonite, nemoralne i nedopustive”.

Nakon financiranja sramotnog filma „15 minuta – masakr u Dvoru“ koji je hrvatske branitelje optužio za jedan od najgnjusnijih ratnih zločina, ova je Koordinacija došla do novih spoznaja i to vezanih za animirani film „Chriss the Swiss“:

“HAVC omalovažava Deklaraciju o Domovinskom ratu”

“U HAVC-u došlo do novog protuzakonitog i koruptivnog odljeva novca hrvatskih građana, i to na predmetu za koji smo prije dvije godine upozorili nadležne, snimanju animiranog filma „Chriss the Swiss“! Radi se o animiranom filmu za koje smo našem neučinkovitom Državnom odvjetništvu podnijeli prijavu zbog učina dva kaznena djela, i to kaznenog djela Zlouporabe položaja i ovlasti opisanom u čl. 291 st. 1 i 2 KZ i kaznenog djela Povreda ugleda Republike Hrvatske opisanom u čl. 349 KZ,  jer su Hrvoje Hribar i njegova klika novcem hrvatskih građana financirali animirani film koji u svom ponuđenom i odobrenom sinopsisu tvrdi između ostalog kako je u Hrvatskoj bio građanski rat, kako su hrvatski vojnici bili „desničarski plaćenici financirani od krijumčarenja droge i oružja te udruge Opus Dei“(!), gdje su hrvatski vojnici prikazani kao „psi rata“ te slične uvrede, čime su izvrgnuli ruglu, preziru i grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku te povrijedili izvorišne osnove Ustava RH i Deklaraciju o Domovinskom ratu, omogućivši Siniši Jurčiću, vlasniku „Nukleus filma“ nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 760.000,00 kn, a za koji iznos su oštetili državni proračun RH. Prijava navedenog sadržaja već dugo stoji u državnom odvjetništvu, jasna u svojoj suštini svakome komu je stalo do Republike Hrvatske i njezinih zakona”, kažu iz  Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Vrijeđanje za puno novca

Iz intervjua gospodina Rafaelića u dnevnom tisku doznali su kako je on na glasovanju bio protiv sufinanciranja tog uradka, no da kao legalist mora poštivati isplatu ne samo odobrenih 760.000,00 kuna već i 1.100.000,00 kuna tobožnjih 20 posto od učinjenih troškova u RH!?

„ Ipak, film nedavno nije u nas prošao kolaudaciju jer je ustanovljeno da u završnoj verziji filma postoje velika odstupanja od originalnog scenarija. Bivši ravnatelj prošle godine kao i ja ove, tražili smo od producenta brojne izmjene kako bi film bio pravno i činjenično utemeljen. Produkciji je ponuđen i povjesničar mentor (Hrvoje Klasić prošle godine; Ante Nazor ove) – no sve je to odbijeno. U njemu je bilo puno stvari zbog kojih mislim da ga uopće nije trebalo odobriti, ali to je bilo mišljenje savjetnice za manjinske koprodukcije koja danas više nije u HAVC-u, pa o njezinim motivima ne mogu govoriti“ – tako govori gospodin Rafaelić, sadašnji Ravnatelj HAVC-a, pri čemu, nepoznati neki vezani na dio djelatnika HAVC-a čak i prijete nekim drugim djelatnicima HAVC-a koji žele zakonito i profesionalno obavljati svoj posao, što potvrđuje kako do suštinske promjene u tom antihrvatskom korupcijskom centru nije ni došlo, odnosno kako se radi o kontinuitetu antihrvatskog djelovanja u istome. Tvrtka „Nukleus film“ je notorna već i po činjenici da su „hrvatski“ koproducenti i dokumentarnog filma „15 minuta – masakar u Dvoru“ za koji su dobili 250.000 kuna, a gdje su hrvatski vojnici lažno optuženi za masakar nad bolesnim starcima u trenutku kada se u Dvoru nisu ni nalazili, te koproducenti dokumentarnog filma „Okupirano kino“ gdje prikazuju za novih 140.000 kuna odgovor na prevažno pitanje hrvatske kulture – „zašto je danas beogradsko kino „Zvezda“ prazno?“, kako je to u svojim brošurama Hribarova klika prikazivala, izrugujući se narodu koji im je omogućio da bez nadzora troši novac i pri tome ga i ismijava”, riječi su koje potpisuje Zorica Gregurić i koja svim nadležnim tijelima postavlja slijedeća pitanja:

“Gdje su završile kaznene prijave, nalazi Državne revizije, Ministarstva financija i Ministarstva kulture protiv Hrvoja Hribara i njegove koruptivne hobotnice?
Kako je moguće da se nakon pokretanja postupka vezano uz animirani film „Chriss the Swiss“ producentima odobri dodatnih 1.100.000,00 kuna iako čak ni kolaudaciju film nije prošao, te od zlog scenarija postao i gori uradak?
Kako se dozvoljava poniženje da film koji Republika Hrvatska ukupno financira sa gotovo dva milijuna kuna dobitnici tog novca, tvrtka „Nukleus“, ne želi primiti dobronamjerne i istinite savjete naših povjesničara?
Zašto se dozvoljava napad na poštene djelatnike HAVC-a koji nam se javljaju u zaštitu, jer institucije sustava ne rade svoj posao?
Tko će konačno utvrditi kako je izvedeno pranje novca, provjerom računa za prijavljenih 5 000 000 kuna, a za kojih su takovi producenti dobili 1.100.000 kuna od HAVC-a?
Do kada će biti dozvoljena pljačka hrvatskog novca uz besramno vrijeđanje svega onoga što je Hrvaticama i Hrvatima, kao i svim građanima Republike Hrvatske sveto?
Tko će odgovarati za svu štetu istini, ugledu i časti Republici Hrvatskoj koju će taj animirani protuhrvatski koruptivni pamflet nanijeti?

Kaznene prijave u pripremi

Zahtijevamo da se na ova pitanja odmah odgovori, da o njima svoj sud da i nadležno Ministarstvo kulture RH, Upravni odbor HAVC-a, te prekine nezakonito financiranje tvrtke „Nukleus film“, te istraži odgovornost onih koji su financirali animirani film „Chriss the Swiss“ i konačno prekine sa praksom financiranja hrvatskim novcem protuhrvatskih uradaka! Ova Koordinacija će podnijeti nove kaznene prijave i inzistirati na njihovoj brzoj i učinkovitoj obradi!

Poštovani državni dužnosnici, nadamo se da ste svjesni kako svako promptno nepoduzimanje svih brojnih mjera koje vam stoje na raspolaganju radi zaustavljanja organiziranog kriminala i korupcije unutar državnog institucijskog sustava predstavlja suučesništvo, koje znači i sve vrste osobne odgovornosti, uključujući i kaznenu odgovornost.”

Predsjedniku Hrvatskog sabora – gospodinu GORDANU JANDROKOVIĆU
Predsjednici RH – gospođi KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ
Predsjedniku Vlade RH – gospodinu ANDREJU PLENKOVIĆU
Ministru unutarnjih poslova – gospodinu VLADIMIRU BOŽINOVIĆU
Ministru pravosuđa – gospodinu DRAŽENU BOŠNJAKOVIĆU
Ministrici kulture – gospođi NINI OBULJEN – KORŽINEK
Saborskom odboru za ratne veterane
Saborskom odboru za pravosuđe
Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost
Ravnatelju SOA – gospodinu DANIELU MARKIĆU
Upravnom odboru HAVC-a
Hrvatskoj javnosti putem medija

Za Koordinaciju udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, Zorica Gregurić

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.