hr.wikipedija.org

JNA U RIJECI 91. GODINE UBILA DJEČAKA: Tko skriva ovu priču od hrvatske javnosti? ‘Imamo Kristijana Mrleta, baš kao što Židovi imaju Anu Frank!’

Autor: S.Vučković

Mile Biondić je osobno podnio kaznenu prijavu protiv Marjana Čada, generala JNA koji svoje umirovljeničke dane krati šetnjama po Rijeci, a koji je u vrijeme dječakove smrti bio odgovorna osoba vojarne oko koje su bile postavljene mine. Biondić je odbijen s obrazloženjem da pokojni Kristijan Mrle nije s njim u srodstvu, te da nema zakonske osnove za podnošenje kaznene prijave:

Prošle su 24 godine od nasilne smrti 15-godišnjeg riječkog dječaka Kristijana Mrleta. Za sve te godine, priča o naprasito prekinutom djetinjstvu u jeku rata u Hrvatskoj, nije uspjela doći do javnosti. Ne miri se s tim bivši urednik Novog lista Giancarlo Kravar kojeg i danas progoni sjećanje na smrt dječaka iz njegovog grada, nepriznatu i zatajenu civilnu žrtvu Domovinskog rata:

JNA oko vojarne napravila “minsko polje”

– Bilo je kasno navečer kada je u redakciju Novog lista meni kao ratnom uredniku unutrašnjo-političke rubrike stigla vijest iz Kriznog štaba za obranu Rijeke da je ispred vojarne na Katarini poginuo dječak Kristijan Mrle. Netko je, a zna se tko, u 13. riječkom korpusu JNA izdao naređenje da se van kruga kasarne na Katarini postavi minsko polje. Čovjek koji je to naredio izravni je krivac za smrt dječaka Krileta, koji se došao samo igrati na Katarinu. Što je on učinio? Je li bio naoružan i želio napasti oficire i vojnike JNA koji su tamo bili? Ne. On je tamo živio. I jednog se poslijepodneva, kao i uvijek došao tamo igrati. Bio je dijete, nije mogao znati da se u međuvremenu nešto promijenilo. A promijenilo se – doznajemo od ratnog urednika Novog lista koji nema mira zbog prešućene nepravde prema ubijenom Kristijanu, ali i njegovoj majci kojoj je dvije godine nakon toga pogimuo i drugi sin, a zatim je ostala i bez supruga.

DORH još nije podigao optužnicu?

Osim što smo doznali o dječaku koji je izgubio život od mina postavljenih van vojarne od strane JNA, šokira nas i spoznaja da DORH za ovaj zločin još uvijek nije podigao optužnicu, iako je u Rijeci riječ o javnoj tajni, barem što se počinitelja tiče.

Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Mile Biondić, ne jednom je izravno prozvao odgovornog za taj čin. Ali, to u hrvatskoj javnosti niste mogli pročitati.

Mile Biondić je osobno podnio kaznenu prijavu protiv Marjana Čada, generala JNA koji svoje umirovljeničke dane krati šetnjama po Rijeci, a koji je u vrijeme dječakove smrti bio odgovorna osoba vojarne oko koje su bile postavljene mine. Biondić je odbijen s obrazloženjem da pokojni Kristijan Mrle nije s njim u srodstvu, te da nema zakonske osnove za podnošenje kaznene prijave:

Krivac – general JNA koji i dalje živi u Rijeci?

– Majka ubijenog dječaka nema sredstava za pokretanje tužbe, a ja sam redovito odbijan i to na svim instancama. Umirovljenog generala Marijana Čada smatram izravnim krivcem i jedinom osobom koja je mogla donijeti takvu zapovijed, međutim, čini se da je on nedodirljiv. Iako je PU Rijeka napravila očevid te napravila elaborat, do obdukcijskih nalaza se ne može doći, ali imam opis s patologije – kazao nam je Mile Biondić kojem teško pada šutnja o ubojstvu riječkog dječaka.

– Da nema njegove majke koja je na mjesto stradavanja postavila spomen obilježje, za Kristijana ni Riječani ne bi znali. S druge strane, generala se po gradu može sresti. Čak je pozvan da s nama braniteljima dođe na obilježavanje Dana oslobođenja Rijeke, međutim, mi smo to kategorički odbili – kazao nam je Mile Biondić.

Bivši, ratni urednik Novog lista dodao je i ovo:

– MInistar pravosuđa Orsat Miljenić je nakon odluke Haaškog suda o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid izjavio: “Vrhu JNA Hrvatska će suditi kad tad”. Nakon smrti dječaka Kristijana Mrleta riječka policija je napravila i elaborat o tom slučaju.Što se čeka? Židovi imaju Anu Frank, čiji su mladi život prekinuli fašisti, a Rijeka ima dječaka Kristijana Mrleta, čiji je mladi život prekinula fašistička JNA. Sazrijelo je vrijeme da odgovorni za smrt dječaka Krileta, a oni su još živi, pače i mirno žive u Rijeci, odgovaraju pred licem pravde. Po važećim zakonskim propisima DORH je dužan pokrenuti postupak ako ima određena saznanja da bi se utvrdila istina. A ta saznanja ima.

 

 

 

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.