Facebook/Ana Galović

‘I ja volim njih…Otkrili su mi do tada nepoznat svijet’

Autor: Snježana Vučković

Otkrivanje momenata kada su branitelji disali kao jedno, kao i specifičnih trenutaka koji su važni za povijest te ih je kao takve vrlo važno sačuvati, sada je jedna od zadaća koje Ana vrijedno obavlja kao administrator Facebook stranice Heroji Vukovara.

Kad Ana Galović, 30-godišnja djevojka koja živi na relaciji Zagreb-Ivanić kaže da je uz branitelje otkrila neki novi svijet, pritom misli na onaj svijet u kojem je umjesto cvijeća mirisao barut, svijet u kojem se umjesto kroz kišnu lokvu gazilo kroz krvavu i u kojem se nije stigla oplakivati smrt prijatelja. Otkrivanje momenata kada su branitelji disali kao jedno, kao i specifičnih trenutaka koji su važni za povijest te ih je kao takve vrlo važno sačuvati, sada je jedna od zadaća koje Ana vrijedno obavlja kao administrator Facebook stranice Heroji Vukovara. A sve je počelo sasvim neočekivano:

– Čini mi se da sam za sve svoje interese kao okidač imala u obitelji. Zanimanje za ratnu Hrvatsku, konkretno za Vukovar i njegove heroje, pojavilo se onog trenutka kad sam se počela propitkivati o detaljima smrti mog tetka. On je, naime, 1991. godine poginuo u u Mirkovcima u proboju. Tako su nekako krenuli moji kontakti s herojima Vukovara koji su odlučili otvoriti istoimenu stranicu s obzirom da serijal “Heroji Vukovara” tada nikako nije mogao zaživjeti na televiziji – doznajemo od Ane Galović koja Facebook stranicom Heroji Vukovara u početku nije bila oduševljena:

– Nije izgledalo dobro… Bila je to otvorena grupa u kojoj se nebiranim riječima raspravljalo o svemu i svačemu. Trebalo je proći neko vrijeme, pa da se uvede malo reda. Danas je to nešto sasvim drugo, ja i ostali administratori (Damir Markuš, Vladimir Balgač, Kristijan Kro i Damir Radnić) uspjeli smo uvesti red iako to nije uvijek lako. Naši članovi su ostrašćeni, često se otvaraju debate, argumentira se i raspravlja. Ako rasprava “krene po zlu”, bilo da je u pitanju vrijeđanje ili psovanje, mi kao admini imamo za zadatak preusmjeriti razgovor ili ga ublažiti na bilo koji način. Opomene su, također, vrlo česte, a one “neposlušne” jednostavno uklanjamo. Samo tako stranica može biti dobra, konstruktivna, smislena i samo tako može odraditi svoj plemeniti cilj: sačuvati heroje Vukovara i njihova herojska djela od zaborava – kaže Ana.

Stranica Heroji Vukovara jedna je od rijetkih koja rješava misterije junaka za koje nismo znali, pa se tako preko nje često javljaju obitelji čiji su rođaci, sinovi i očevi poginuli u Vukovaru. Takve obitelji žele doznati okolnosti i detalje stradavanja, neke specifičnosti, posljednje riječi i slično. Takvi članovi obitelji gotovo uvijek dobiju ono što su tražili, pa je uloga ove stranice možda i značajnija nego što su to njeni admini svjesni. A kad smo već kod administratora u koje su uključeni i sami heroji osobno, žive legende kako ih Ana zove, oni svoj posao odrađuju s nesebičnim zadovoljstvom. Da je Ana Galović nesebična, doznajemo iz činjenice da svaki svoj slobodan trenutak poklanja “malim herojima” s odjela onkologije KBC Rebro, djeci oboljeloj od raka:

– To mi je nešto nenadomjestivo. Biti s njima, olakšavati im život, pjevati s njima, s njima plakati, čitati im… To su moji mali heroji kojima ponekad pričam o ovim “velikima”. Na neki čudan način su se povezali… Jednom je moj mali pacijent iz Zadra crtao Vukovar, pa me pitao: a koji su to dobri vojnici? Ja sam mu nabrajala: Markuš, Vladimir Alf Balgač i sve one koji su mi pali na pamet, a onda je taj njegov crtež vidjela jedna braniteljska udruga iz Dubrovnika i poslala mi 50 kila mandarina, smokava, badema i ostalog koje sam onda odnijela bolesnoj djeci! Zar to nije prekrasno? – kao da sama sebe pita Ana koja je, kako sada stvari stoje, svoj život podredila malim herojima s onkologije i velikim iz Vukovara…

Tako smo po malo dobili odgovor na pitanje zašto branitelji vole baš ovu Anu. Pa zaista, tko je ne bi volio?

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.