Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Iz HVIDR-e zabrinuti zbog Pupovca, ali i dalje podržavaju Plenkovića

Autor: Dnevno/Dr. K.

Predstavnici HVIDR-e Josip Đakić i Josip Perić u ponedjeljak su održali sastanak s premijerom i ministrima Božinovićem, Krstičevićom i Medvedom.

Dijalog i razgovor nemaju alternative, zaključak je sastanka”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Održali smo radni sastanak. Ona pitanja koja su u posljednjih nekoliko tjedana aktualna, a bila su bitna za Hvidru. Osvrnuli smo se na sve mjere koje Vlada i Ministarstvo branitelja provode za hrvatske branitelje”, rekao je Medved.

Bilo je razgovora i o aktualnostima koje je Hvidra iskazala. U idućem periodu ćemo održavati redovito ovakve sastanke u cilju međusobnog informiranja”, dodaje Medved, prenosi N1.

S tim se složio i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić.

Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić kazao je sljedeće: “Mi smo izrazili zabrinutost na dugoočekivani odgovor DORH-a što se tiče Pupovca i u pogledu ratnih zločina. Smatramo da izvješće koje je DORH uputio za 2018. u Hrvatskom saboru ima dosta nedostataka o kojima ćemo sigurno raspravljati.”

To je izvješće koje je stiglo u Sabor. Kolega Periša je primijetio da su neke naznake u njemu one koje ne mogu opravdati neučinkovitost. Mi ćemo u pogledu čekanja odgovora od DORH-a koji već čekamo mjesec dana, čekati i dalje. Napravit ćemo tematsku sjednicu na kojoj bismo čuli sva izvješća koja nas zanimaju. Dijalog nema alternative. Mi imamo dovoljno strpljenja, ako 25 godina pojedini zločini nisu procesuirani, ima dovoljno vremena da se to ispravi”, dodaje Đakić.

Nacionalne manjine su dobrodošle u Saboru, a od pojedinaca koji čine štetu tražimo da se ispričaju i kažu da su pogriješili”, kazao je Đakić odgovarajući na pitanje o izjavama Milorada Pupovca zbog kojih su ga i prijavili DORH-u, a iz kojega nije stiglo očitovanje ima li u Pupovčevim izjavama kaznenog djela ili ne.

Sabor je mjesto gdje imam zahtjev o sazivanju tematske sjednice koja se tiče i gospodina Pupovca i što se tiče procesuiranja ratnih zločina”, pojašnjava Đakić.

Osvrnuo se i na navode da HVIDRA  želi destabilizirati Vladu Andreja Plenkovića. “Mislim da su to zlonamjernici koji to govore da bi načinili štetu premijeru, a i HVIDRA-i. Andrej Plenković je učinio puno dobrih poteza za Hrvatsku i zašto to HVIDRA ne bi podržala”, ističe Đakić.

Đakić je kazao kako su oni osudili izjave Milorada Pupovca jednako kao i Vlada. “Možda smo mi malo žešći, s obzirom na to da smo mi za ovu državu krvarili”, istaknuo je.

Dijalog nema alternative. Postoje određeni uvjeti pod kojima bismo razgovarali. Naš uvjet je da se gospodin Pupovac ispriča za svoje izjave u oba intervjua”, dodaje Đakić.

Ministar Tomo Medved je rekao kako nisu razgovarali o braniteljskim mirovinama te kako će o tome razgovarati u srijedu na okruglom stolu u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Na pitanje o ratnim zločinima, Medved je rekao kako postoji veliki broj teških kaznenih djela koja nisu procesuirana. “Dok posljednji počinitelj teških kaznenih djela ratnih zločina u Hrvatskoj ne bude procesuiran, neću biti osobno zadovoljan”, izjavio je ministar zaključno, piše N1.

Autor:Dnevno/Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.