Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

BRANITELJI, SVIĐA LI VAM SE OVAJ PRIJEDLOG? JOSIP ĐAKIĆ: ‘Predlažem amnestiju za sve branitelje’

Autor: S.Vučković

Njegova bi ideja, ako bi ikada zaživjela, porilično ispraznila hrvatske zatvore koji su doslovno krcati braniteljima. Predsjednik koji je do sada najviše "škrtario" što se amnestija tiče je Ivo Josipović.

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, kazao je upravo ono što svi branitelji, kao i ostali veliki domoljubi, već godinama žele čuti. Predložio je, naime, da se propiše kazna od tri ili pet godina zatvora za teze poput onih da Domovinski rat nije bio obrambeni, da nije bila agresija nego građanski rat i da cilj Oluje i drugih operacija nije bilo oslobađanje nego etničko čišćenje. Turudić je, dakle, jedna od rijetkih javnih osoba koja je ovim prijedlogom shvatila bitan dio problema braniteljske populacije, jer je upravo kaljanje i obezvrjeđivanje Domovinskog rata jedan od razloga prosvjeda u Savskoj 66. Turudić bi na ovaj način išao “zakonom protiv zakona” jer se u mnogim člancima, paragrafima i dopunama izraz “Domovinski” izlizao i nestao, a na mala ga vrata zamijenio “građanski”…

Zanimljivo je da srčanog predsjednika suda u ideji gotovo nitko nije podržao. Prijedlog u potpunosti podupire jedino saborski zastupnik i predsjednik Hvidre RH, Josip Đakić. I ne samo to. Đakić bi, kako nam je kazao, taj prijedlog i nadopunio:

Turudić i Đakić – neshvaćeni…

– Predlažem da se razmisli i o amnestiji za sve branitelje. To bi mogao biti čin dobre volje nove predsjednice – kazao je Josip Đakić.

Nije sasvim jasno je li Đakić mislio na sve branitelje koji izdržavaju zatvorske kazne, ili pak misli samo na one kojima se sudilo za ratni zločin. Njegova bi ideja, ako bi ikada zaživjela, porilično ispraznila hrvatske zatvore koji su doslovno krcati braniteljima. Predsjednik koji je do sada najviše “škrtario” što se amnestija tiče je Ivo Josipović. Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović će, barem kako se do sada moglo doznati, to pokušati ispraviti pa se već sada priča kako će biti šire ruke kada je u pitanju oprost zatvorenim braniteljima.

Turudić i Đakić su ostali prilično usamljeni u ovoj borbi za branitelje i očuvanje digniteta Domovinskog rata.

Željko Dilber, predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje, nije želio komentirati Turudićevu ideju, kao ni Gordan Jandroković, član Predsjedništva HDZ-a.

Apsolutno protiv ideje o ovom zakonu je  Vesna Crnić Grotić, voditeljica hrvatskog pravnog tima u Haagu prilikom tužbe i protutužbe za genocid između Hrvatske i Srbije:

– Prva asocijacija mi je cenzura i ograničavanje slobode govora. Zar to nismo već jednom imali? Sada sam u Strasbourgu, na 50 metara od Europskog suda za ljudska prava. Nikakvim zakonom ne može se ograničavati sloboda mišljenja i znanstvenog rada, niti pravo znanstvenika da slobodno razmišljaju i slobodno procjenjuju – kazala je za medije što ne čudi obzirom na nevjerojatno traljavo odrađen posao u Haagu. Nedostatak empatije prema Domovinskom ratu i onima koji su se za nju borili, ovom je izjavom očekivano i potvrdila.

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.