Dinko Bradvica

BEZAZLENI PANKER? Ne, ‘igrač’ antifašista koji se iza kapuljače skrivao na antiprosvjedima! (FOTO)

Autor: S.Vučković

Crvenokosi panker je, naime, i prije svoje poetske večeri bio vrlo aktivan na antiprosvjedima, iako je bio distanciran, sa strane i s kapuljačom na glavi. U koloni se malo "osokolio", pa je skinuo kapuljaču, a sve to zabilježio je i ovjekovječeno fotografijama koje posjedujemo. One su dokaz da Njec Hranjec ne djeluje samostalno, već je dio uigrane ekipe koja osmišljava ovakve povremene, pojedinačne "napade" na Savsku 66.

Kako vrijeme teče, sve jasnije izranjaju članovi pokreta Ocuppy Croatia, organizatori prosvjeda, ali i njihovi pobočnici. Ovi potonji za zadatak imaju izvesti “intelektualni, hrabri performans”, u vlastitom aranžmanu, a to smo već mogli vidjeti na primjerima Zorana Ercega (što sa štakama, što bez) i Marka Grahovca koji je s gaćama na štapu pokušao odaslati nesuvisle poruke.

Sljedeći u nizu instruiranih likova je načitani panker  Davor Njec Hranjec, koji je po braniteljima udario “kulturom”, a sve u nadi da se povjeruje kako je on osobno scenarist svog istraživanja koje je imalo za zadatak otkriti: hoće li prije završiti rat ili njegovo čitanje “Tajne krvavog mosta”.

Čiji je Njec Hranjec?

Ovaj panker u narodu je doživljen kao “luckast, otkačen, odvažan i bezazlen”, pa su mnogi njegovo cjelonoćno iščitavanje popratili pljeskanjem nakon svakog pasusa ili lajkanjem njegovog čina preko portala i društvenih mreža. No, je li uistinu samo riječ o osebujnom pankeru kojem “rat ide na živce” ili je u pitanju još jedan “igrač” antiprosvjednika kojima se ideja iskorištavanja “dečka s crvenom irokezom” učinila odličnom. Kako i ne bi… Urbani, zagrebački panker super je prilika za približiti zastarjelu ideologiju modernim, mladim Hrvatima. Svakako, puno prihvatljivija od Marijane Mirt…

Njec Hranjec nije izletio na Savsku 77 samo tako. On je bio jedan od prosvjednika, a lako je moguće i član Ocuppy Croatia ili Udruge slobodnih aktivista, što i nije neki problem. Problem je to što se “Njec” skriva iz imidža samotnjaka kojem je dosadila ratna priča i koji tvrdi da “pank nije mrtav”, ali bi Domovinski rat rado zatro. Crvenokosi panker je, naime, i prije svoje poetske večeri bio vrlo aktivan na antiprosvjedima, iako je bio distanciran, sa strane i s kapuljačom na glavi. U koloni se malo “osokolio”, pa je skinuo kapuljaču, a sve to zabilježio je i ovjekovječeno fotografijama koje posjedujemo. One su dokaz da Njec Hranjec ne djeluje samostalno, već je dio uigrane ekipe koja osmišljava ovakve povremene, pojedinačne “napade” na Savsku 66 i ljude koji tamo prosvjeduju.

Evo kako je prošao Njecov “napad knjigom” i što je on sam kazao o tome:

“Stanovnici šatora nasuprot ceste su nam isključivo prilazili u gluha doba noći, kada bi nas ukupno bilo svega troje ili četvero, kako bi nas pokušavali odgovorit od nastavka daljnjeg istraživanja prethodno uvježbanim verbalnim spinovima (šta ti mali znaš o ratu?/gdje si bio __?/i takve spike – znate ih već sve napamet), a moje pitanje istima je isto koje sam im rekao i po završetku istraživanja – ako su branitelji, zar ne bi i njima trebao biti interes da se rat uistinu završi, umjesto da isključivo gledaju kako se od istog okoristiti i nakon toliko godina od njegova službenog početka i završetka?”

Njec Hranjec je, ako ništa drugo, iz svog čitanja u Savskoj mogao izvući dva zaključka. Prvi je, da je svoje odradio bez da mu je itko prigovarao, pa prema tome teorija u kojoj branitelji Savske 66 “grizu”, vrijeđaju ili prijete neistomišljenicima, pada u vodu. Drugi zaključak kojeg je Njec mogao izvući jest da je ovaj “kulturološki” napad trajao prekratko. Mogao je, ako ništa drugo, izabrati knjigu s više stranica i čitati je povremeno, a ne u jednom dahu. Branitelji bi mu sigurno u pauzama dali da se u šatoru odmori i okrijepi.

 

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.